Over actuart

Meer kennis leidt tot meer zien, meer zien leidt tot meer plezier, meer plezier leidt tot meer kennis”

Wat is actuart?
Onder de naam actuart schrijf ik ‘kunststukjes’ over kunst- en architectuurgeschiedenis. ‘actuart’ is een samentrekking van ‘actueel’ en ‘art’. De kunststukjes van actuart gaan over leuke, mooie, bijzondere, interessante kunstwerken of gebouwen die ik tegenkom. Die mij verwonderen en uitdagen om verder te kijken of te onderzoeken. Het resultaat van zo’n onderzoek wil ik graag delen via artikeltjes en externe publicaties.

Op deze website vind je kortere en langere kunststukjes. Wat ze gemeen hebben, is dat ik elk stukje met veel plezier geschreven heb. Lees ze met plezier! En heb jezelf een suggestie of onderwerp voor een kunststukje, laat het me dan weten. Wie weet… misschien gaat het volgende artikel dan over jouw onderwerp.

Op deze website vind je ook mijn externe publicaties. Kunststukjes die vaak meer onderzoek vergden of aan de actualiteit raakten. En waarmee ik een breder en geïnteresseerd publiek kon bereiken. Natuurlijk zijn ook suggesties voor deze publicaties welkom. Mijn doel is immers mijn verwondering en kennis met zoveel mogelijk mensen te delen.

Wie is actuart?
Ik ben Joke Reichardt. Na een jarenlange carrière in de financiële wereld behaalde ik een bachelor Kunstgeschiedenis en een master Architectuurgeschiedenis en monumentenzorg aan de Universiteit Utrecht (beide cum laude). Meer en meer vond ik nieuwe inspiratie én nieuwe uitdagingen in de wereld van de kunsten en – vooral – de architectuur(geschiedenis).

Na mijn studie heb ik twee jaar gewerkt als researcher bij onderzoeksbureau SteenhuisMeurs. Daar deed ik onderzoek op een breed terrein van architectuur- en cultuurhistorie ten behoeve van herbestemmingen, gebiedstransformaties, stedenbouwkundige visies en nog veel meer. Vanaf mei 2020 doe ik freelance architectuur- en cultuurhistorisch onderzoek in opdracht of op eigen initiatief.

Als rondleider en vrijwilliger ben ik vaak bij het Dudok Architectuur Centrum in Hilversum te vinden. De architectuur van Dudok en Hilversum hebben mijn speciale interesse.

Op mijn linked-in profiel vind je alle werkzaamheden die ik als freelancer heb uitgevoerd, waaronder een aantal tentoonstellingen voor het Dudok Architectuur Centrum, maar ook enkele cultuurhistorische onderzoeken.

In 2023 ben ik mede-eigenaar geworden van de website www.dudok.org, waarvoor ik al sinds  2019 regelmatig korte artikeltjes en verhalen schreef. In januari 2024 publiceerde ik samen met mede-eigenaar Peter Veenendaal het boek Inspired by Dudok (zie publicaties).

Contact
Wil je meer over mij weten, kijk dan op mijn linked-in pagina. Of neem direct contact met mij op via info [at] actuart.nl.

Joke Reichardt, mei 2020.

(Foto: Kees Hummel)website: sbddesign.nl