Inspired by Dudok

20/02/2024

In 2016 begon journalist en videomaker Peter Veenendaal met de website dudok.org: een verzameling korte artikelen met veel foto’s van alle ooit gebouwde werken van architect Willem Marinus Dudok (1884-1974). Een website die ik, als Dudokliefhebber, vaak bezocht. Enkele jaren later maakte ik kennis met Peter en sloot ik me aan bij de website als auteur, en schreef hiervoor enkele korte verhalen en artikeltjes.

De website werd goed bezocht en regelmatig waren er reacties van mensen die zich afvroegen waarom een bepaald gebouw niet op de website staat terwijl ze toch 100 procent zeker wisten dat het om een echte ‘Dudok’ gaat. Dat soort vragen leidden tot interessante correspondenties en soms tot mooie ontdekkingen, maar helaas nooit tot de vondst van een echte, onbekende ‘Dudok’. Ze riepen wel vragen bij ons op: Hoeveel navolging heeft Dudok eigenlijk gehad? Waar en door wie? Waarom deden ze het? Wat was hun band met de Hilversumse bouwmeester? Het was al bekend dat er ook in Vlaanderen en Engeland in de stijl van Dudok was gebouwd. Maar hoe zit dat in andere Europese landen? Of zelfs in andere delen van de wereld?

Cover van boek en flyer van de tentoonstelling die gebaseerd is op het boek.

Cover van boek en flyer van de tentoonstelling die gebaseerd is op het boek.

Nieuwsgierig startten we een wereldwijde papieren, virtuele en echte speurtocht naar bouwwerken en hun architecten, onder het vaandel Inspired by Dudok. En we openden een gelijknamige rubriek op de website om onze resultaten te laten zien. We werden verrast door de enorme hoeveelheid navolgingen die we ontdekten en zo ontstond tijdens een van onze inspirerende koffierondjes het idee om deze in een boek te bundelen. Toen gingen we serieus hiermee aan de slag, deden gedurende twee jaar onderzoek naar de navolgingen, de architecten daarvan, en naar de achtergrond van de verspreiding van Dudoks vormentaal in de wereld.

En met behulp van het Dudok Architectuur Centrum en een crowdfundingcampagne via het platform Voordekunst konden we in januari 2024 uiteindelijk het eerste exemplaar van ons boek ‘Inspired by Dudok’ presenteren aan de Hilversumse wethouder van Cultureel Erfgoed.

Door ons onderzoek is duidelijk geworden dat Dudok in Nederland, maar ook ver daarbuiten meer navolging heeft gekregen dan eerdere publicaties doen vermoeden. En dat veel van die gebouwen én het verhaal daarachter zeer de moeite waard zijn. Het boek bevat vijftig van de mooiste en interessantste resultaten van onze speurtocht naar die gebouwen, Inspired by Dudok. Met dank aan Meta Pols voor de mooie en inspirerende opmaak van het boek.

Kortom, supertrots en blij met deze prestatie.

Het boek is in diverse boekhandels te koop, maar ook te bestellen via onze website, via deze link.

In het Dudok Architectuur Centrum is van 20 januari t/m 30 augustus 2024 de gelijknamige tentoonstelling te zien, die geheel gebaseerd is op ons boek. Het boek is ook hier te koop.

Bij de boekpresentatie en opening tentoonstelling in de Burgerzaal van het Raadhuis in Hilversum op 19 januari 2024.

Bij de boekpresentatie en opening tentoonstelling in de Burgerzaal van het Raadhuis in Hilversum op 19 januari 2024.

Inrichting van de tentoonstelling in het Dudok Architectuur Centrum. Te zien t/m 30 augustus 2024.

Inrichting van de tentoonstelling in het Dudok Architectuur Centrum. Te zien t/m 30 augustus 2024.



website: sbddesign.nl